Svédmasszázs során 5 egymásra épülő alapfogást különböztetünk meg. Ezeket a masszőr megadott sorrend alapján alkalmazza a terápia alatt. A svédmasszázs a fokozatosság elvét követi, a finomabb, gyengébb mozdulatok után, erősebb fogások következnek. Lássuk a medvét, mik is ezek a gyógyító fogások?

1. Simítás – kezdet, egymásra hangolódás

Minden svédmassázs egy simító mozdulattal indul. Ez az egyszerű előkészítő fogás teremti meg a kapcsolatot a masszőr és a páciens/vendég között. A masszőr felméri a terepet, diagnosztizál, felkutatja a fájó gócpontokat, izomletapadást, duzzanatot. Nyugtató és fájdalomcsökkentő, feszültségoldó hatása van az enyhe nyomású mozdulatoknak. A vérplazma mennyisége megemelkedik. A bőrbe jutó masszázsolajok megújítják,regenerálják a bőr állagát. Ez a folyamat biztosítja a vendég megfelelő testi és lelki ellazultságát.

2. Dörzsölés

Legtöbbet használt és legerősebb masszázsfogás a svédmasszázs során, mely már közvetlenül hat az izmokra. Kettős szerepe van: felületes dörzsöléssel a bőr elhalt hámsejtjei leválnak, egyfajta vérbőség alakul ki, mely bemelegíti az izmokat. Jótékony hatása van az izomkontraktúra állapotára. A mély dörzsölés fellazítja a kötőszövetekben megtalálható összenövéseket, a letapadt izmokat, csökkenti az izomcsomókat (myalgiás csomókat). Dörzsöléskor megnyílnak azok a kapillárisok is, amelyek nyugalmi állapotban nem vesznek részt a vérkeringésben, tehát javítja a vérállítást. Ezt nevezzük shunt hatásnak. Továbbá pozitív hatása van a központi és perifériás idegrendszerre.

3. Gyúrás

Gyúrás közben a masszőr részletesebb képet kap az izomzat tónusáról, az esetleges csomókról és deformitásokról. Ez a fogás sok gyakorlatot igényel, a csökkent tónusú izmokat tonizálja, regenerálja a fáradt izmokat, a sorvadt izmokat pedig megerősíti. A gyúró mozdulat ellazítja az izmokat, csökken a bennük lévő feszültség, stimulálja azokat. Fokozza a vérkeringést, és javítja a nyirokkeringést és az oxigénellátást. A rendszeres masszázsterápia esetén a letapadt izmok munkaképessége nő.

4. Ütögetés

A fent említett ingerfogásoktól merőben eltér az a technika. Ez a masszázsfogás ingerlő, serkenő hatású. Ritmusos, megszakított masszázstechnika, melyet a masszázs végén alkalmazzák. Ütögetés alkalmával a bőrerek kitágulnak és összehúzódnak, fokozódik a tónusuk, a hajszálerek pedig szűkülnek. Az izomzat regenerációs folyamata az ütögetés hatására felgyorsul. Enyhén megemelkedik a vérnyomás, frissítő hatású.

5. Rezegtetés

Nyugtató, fájdalomcsillapító, valamint tónuscsökkentő lazítófogás. A vibráció nyújt és ellazít. Csökkenti az idegek ingerlékenységét. Ellazulnak a belső szervek simaizom görcsei, alkalmas az izomcsomók oldására, valamint alkalmas stressz oldására is.
Kiegészítő masszázsfogásnak számít az intermittáló fogás, mely a legenyhébb technika. Sokszor egy törés, rándulás vagy ficam utókezeléseként alkalmazzák. A vénák, nyirokerek kiürítését segíti. A kirázó ingerfogás nagyobb hatással bír, mint a vibráció. A kimozgatás célja, hogy megtartsa az ízületek sértetlenségét, az izmok rugalmasak maradjanak.